: Petig med åldern? :


2019-01-19 @ 13:46:00


Blir man petigare med åldern tro? Eller kommer det och går liksom.... ?
 
Tänker på sängkläder. Älskar inte bomull längre, utan Percale. Ja, det är bomull men anorlunda såklart.
Läs här så förstår ni skillnaden. Percal är sååå mycket skönare, lent och svalt. Prasslar lite mer men det gör inte nåt =)
 
Jag har rensat ut allt annat och gett bort till en kompis så hon kan väva av det istället <3.
 

Vad är skillnaden mellan percale och satin?              

En av de absolut viktigaste aspekterna som påverkar känslan och upplevelsen av sängkläder är sättet tyget är vävt på. Här finns det två tekniker – percale och satin – som även om de vävs med exakt samma garn kommer få helt olika uttryck och egenskaper.

 

 

Percale är i många avseenden den enklaste av vävar. Precis som själva sinnebilden av en väv löper dess trådar över och under varandra om vartannat – en tråd över och en tråd under. För att få kallas percale måste väven ha en trådtäthet på minst 200 trådar/tum². Detta skapar en tät väv där bomullsgarnets fibrer är relativt låsta och alltså har mindre förutsättningar att bilda noppor. Strukturen ger utrymme för luft och fukt att vandra och låter därmed tyget andas. Resultatet är en matt, sval och krispig textil med jämn yta som även har den stora fördelen att den inte kommer dra åt sig särskilt mycket damm. Detta kommer sig av att tygets textur är betydligt slätare än satinväven som har mindre jämna dalar och toppar.

Satin vävs, till skillnad från percale, med en tråd över och tre (eller fler) under vilket ger en mjuk och följsam textil med lyster och glans. Du känner igen tyget på de karakteristiska satin-ränderna som går längs tyglängden. Satinens struktur gör att väven inte kommer kunna vara lika tät som percale och inte heller lika hållbar. Eftersom bomullsfibrerna inte är låsta i väven på samma sätt finns det alltid större risk för att tyget noppar sig i en satin jämfört med percale. 

Sval, krispig, underbar percale!

Våra sängkläder är producerade i percale med trådtäthet 255 trådar/tum². Vi älskar denna kvalitet för dess svalkande egenskaper och för den krispiga, pudriga, nästintill sträva känsla mot huden som väven skapar. Det finns dock ytterligare ett tungt vägande skäl till varför vi föredrar percale framför satin, nämligen hur den uppför sig i tvättprocessen. Tack vare dess enkla struktur med en tråd över och en tråd under kommer de spänningar som skapas i tyget vara symmetriska, det vill säga löpa jämnt längs tygets bredd och längd. Detta innebär att percale tenderar att krympa ungefär lika mycket åt båda håll vilket gör den tålig nog att tvättas i höga temperaturer och att manglas hett. Satin kommer däremot att skapa spänningar över tygets diagonal. En fyrkantig bit textil av en mindre välvävd satin kan alltså efter krympning ta sig formen av en romb vilket begränsar möjligheterna för tvätt och bearbetning.

 

//Info ovan från Linneriet.com//Carpe Diem

Välkommen åter!

Skriv gärna några rader är du rar:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback