The lily-of-the-valley


2008-05-22 @ 08:13:04


Jag älskar Liljekonvaljen. Därför bjuder jag på lite bra-att-veta om just Dalarnas Lilja.

Beskrivning. Liljekonvalj är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög, den har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd. Bladen är stora och brett lansettlika och kommer direkt från jordstammen. Liljekonvalj blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i en bågböjd, ensidig klase. Blomstängeln är sidoställd och blommorna är hängande och mycket väldoftande. Kalken är klocklik med sex korta flikar och rent vit eller sällan rosa. Frukten är ett runt rödorange bär. Hela växten är giftig. Liljekonvalj kan knappast förväxlas med några andra arter.
Liljekonvalj, frukter
Utbredning.
Liljekonvalj är vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Användning.
Förr användes nyspulver gjort av liljekonvaljblommor mot snuva och fluss, och Hoffberg skriver år 1792 att den "är nog skarp, i synnerhet färsk at bruka inwärtes, men purgerar,  och beröms mot Conwulsioner: i snus förorsakar hon nysning: nyttjas derföre i nys-pulwer". Iskonvaljer kallas de krukodlade liljekonvaljer som genom köldbehandling drivs att blomma redan till jul.

LiljekonvaljÖvrigt. Liljekonvalj är Gästriklands landskapsblomma.

Etymologi. Artnamnet majalis kommer av latinets majus (maj), och syftar på blomningstiden. Liljekonvalj är en försvenskning av 'lilium convallium' (dalarnas lilja).

Uppgifterna kommer härifrån.


Carpe Diem

Välkommen åter!
Postat av: Richard

välkommen hem o plocka hela backen här är full av dom

2008-05-22 @ 23:36:03
Postat av: Ritha

Jag ska försöka hinna innan dom vissnar!!! Annars kan du plocka och komma hit med dom!! =)

Kram

2008-05-23 @ 08:56:14

Skriv gärna några rader är du rar:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback