: Bli lycklig :


2011-02-22 @ 20:37:00


HÄR ÄR 8 KNEP FÖR MER LYCKA
 
1. Skriv en tacksamhetsdagbok Skriv varje kväll ner fem till sex saker du är tacksam för. Tanken är att det gör att du ser mer positivt på livet och uppmärksammar positiva saker i din vardag som är bra. Du tränar helt enkelt hjärnan att se mer positiva saker i tillvaron.

2. Skriv ner din framtidsvision Ägna 20 minuter åt att skriva ner ett positivt framtidsscenario där du ser dig själv om fem år. Skriv ner vad du har uppnått och vilka saker som du lyckats åstadkomma eller har avklarat. Du övar dig på att bli mer optimistisk. I amerikanska studier har försökspersonerna faktiskt visat att de blivit mer lyckliga och optimistiska genom att konkretisera och skriva ner ett positivt framtidsscenario.

3. Ställ dödsbäddsfrågan Makabert, tänker du kanske? Nja, genom att fråga dig själv hur du vill att ditt liv ska se ut när du ligger på din dödsbädd kan du se vad du tycker är riktigt meningsfullt och inom vilka områden du kanske ska dra ner på kraven. Skriv ner svaren på dödsbäddsfrågan så kan du förhoppningsvis få perspektiv på vad du tycker är viktigt i ditt liv på lång sikt.

4. Glöm inte att leva här och nu Mindfulness, medveten närvaro, har blivit mycket populärt de senaste åren. Forskningen tyder också på att det faktiskt är så att vi mår bättre när vi lever i nuet i stället för att tänka på framtiden eller det förflutna. Öva dig därför på att vara närvarande i nuet. De vanligaste övningarna är kroppskanning och medveten andning. På nätet finns ljudfiler med en förinspelad röst som instruerar. Övningarna behöver inte ta mer än 10 till 15 minuter. Försök sedan att praktisera medveten närvaro i vardagen.

5. Ha roligt! Låter knäppt va?! Men det är faktiskt så att utöva aktiviteter som du tycker är roliga gör att de ­positiva känslorna blir fler. Fundera över vad du gör under dagarna. Gör du det som är mest positivt för ditt välbefinnande? Till exempel: är det värt att pendla stora avstånd för ett välbetalt jobb kontra att tjäna mindre men kunna använda tiden på ett mer värdefullt sätt?

6. Se dig själv i tredjeperson Detta är en klassisk metod inom kognitiv beteendeterapi. Tala med dig själv utifrån ett tredjepersonsperspektiv. Ofta överdriver vi känslor och tankar så att de får oproportionerlig betydelse. Vi är för hårda mot oss själva. Tala i?stället till dig själv från en tredje parts synvinkel och ifrågasätt dina negativa tankar. För att få en mer objektiv syn på situationen kan du till exempel fråga dig själv: vad är det värsta som kan hända?

7. Var social! När vi mår dåligt har vi en tendens att isolera oss socialt, men umgänge är rena dunderkuren mot nedstämdhet. Man säger att människan är som mest lycklig i umgänge med andra, och studier tyder också på det. Även om du inte känner för det, påminn dig själv om att göra saker tillsammans med andra. Se också till att inventera umgängeslistan. Vem eller vilka mår du bra av att umgås med? Vill du umgås mer eller mindre med någon?

8. Distrahera mera Även det här används ofta inom kognitiv beteendeterapi. När vi mår dåligt eller bär på oro maler ofta de negativa tankarna inne i våra huvud. Ofta blir tänkandet repetitivt och ältande – det är inte bra. När negativa tankar börjar snurra försök att sysselsätta dig med någonting som du tycker är roligt för att förflytta tanken. Distraktioner kan vara att läsa en bok, baka, måla, umgås med vänner eller motionera.

Ovan tips publiserades på Aftonbladet 110222.


Carpe Diem





Välkommen åter!

Skriv gärna några rader är du rar:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback