:..Matbröd idag..:


2010-02-25 @ 16:06:54


Idag fick jag för mig att baka lite när jag var hemma och vabbade. Så jag rotade fram några recept på nätet, du ser dom här nere. Sen har jag tagit kort så du ser hur det blev =)

Enkelt lantbröd

Buffé nr 11 1997, sid 7

Du behöver:

5 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
11 dl vetemjöl  ca, gärna specialvetemjölTillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här:

Värm vattnet till ca 45°C, det kyls alltid lite i bakskålen. Rör ut jäst och salt i vattnet. Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig, lite kladdig deg. Låt degen jäsa under handduk i en timme. Knåda degen i några minuter, tryck ut luftbubblor. Forma till en limpa och lägg på en smord bakplåt. Låt jäsa under handduk i tre kvart till en timme. Sätt ugnen på 200°C. Grädda limpan i ca 35 minuter, plus eventuellt fem minuter på maxvärme för att få en knaprig skorpa. Låt svalna på galler och skär upp i grova skivor. 

 

Havrescones

Du behöver:
Receptet är för 4 personer.  3 ½ dl havredryck eller mjölk
100 gram smör
2 ½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, havregryn bakpulver, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner havredryck eller mjölk och rör ihop till en deg, sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i 4-6 bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade.
PS: Jag bytte ut lite havregryn mot rivna morötter i den andra satsen jag gjorde.



Carpe Diem





Välkommen åter!
Postat av: Kristin

Mums, är så gott med hembakat bröd. Jag brukar hacka oliver o blanda i sconesen...det är smarrigt.

2010-02-25 @ 19:17:15

Skriv gärna några rader är du rar:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback